Selecteer uw land en taal

Biociden > voor cosmetische producten

Biociden die worden gebruikt in cosmetica en bestanddelen van huidverzorgingsproducten vallen niet onder de Europese biocidenverordening (EU/528/2012). Hiervoor geldt de Cosmeticarichtlijn (EG nr. 1223/2209). BASF ondersteunt de producten zoals hieronder beschreven volgens de Cosmeticarichtlijn (EG nr. 1223/2009). De productportefeuille van BTC omvat de biocidenproductlijn van BASF en voldoet bijgevolg aan de EU-regelgeving. 

Merken 

Protectol® 

Irgasan®

Eigenschappen

Protectol® PE CO

Protectol® PE CO is chemisch 2-fenoxyethanol en is geclassificeerd als werkzame stof. 

  • Het is een heldere, kleurloze en geurloze vloeistof. Het is mengbaar met water en een reeks polaire organische oplosmiddelen zoals ethanol en propyleenglycol. 
  • Het kan direct worden opgenomen in verschillende formuleringen. 
  • Protectol® PE is een matige werkzame stof tegen een breed scala aan micro-organismen. Om die reden wordt het vaak gebruikt in combinatie met andere werkzame bestanddelen. Het is werkzaam over een breed pH-bereik, wat betekent dat het product in vele verschillende soorten formuleringen kan worden gebruikt.

Protectol® BN CO - Bronopol

Protectol® BN CO is chemisch 2-broom-2-nitropropaan-1,3-diol, ook bekend als bronopol, en is geclassificeerd als werkzame stof. 

  • Protectol BN is verkrijgbaar als vaste of als vloeibare stof, die dipropyleenglycolmonomethylether en water bevat. 
  • Bronopol kan direct worden opgenomen in waterige formuleringssystemen. 
  • Geconcentreerde waterige oplossingen kunnen de neiging hebben om te kristalliseren bij lage temperatuur. Bij de bereiding van waterige oplossingen van kristallijn materiaal is bronopol het meest stabiel wanneer de pH-waarde van het systeem zuur is. 
  • Bronopol heeft een breed werkingsspectrum tegen alle groepen van bacteriën waaronder anaerobe sulfaatreducerende bacteriën (SBR). 

Protectol® DA - Dichloorbenzylalcohol (DCBA)

Protectol® DA is chemisch 2,4-dichloorfenylmethanol en is geclassificeerd als werkzame stof. Het is ook bekend als dichloorbenzylalcohol (DCBA). 

  • Het is een vaste stof met een typische productspecifieke geur,
  • Het is matig oplosbaar in water, maar oplosbaar in niet-polaire oplosmiddelen. 

Irgasan® DP 300 - Triclosan

Irgasan® DP 300 is chemisch 2,4,4’-trichloor-2’ hydroxydifenylether en is geclassificeerd als werkzame stof. Het is ook bekend als Triclosan.

  • Het is een fijn kristallijn poeder met een typische productspecifieke geur. 
  • Het is slecht mengbaar met water, maar kan eenvoudig worden toegevoegd aan formuleringen op waterbasis door voorafgaande solubilisering met een geschikt oplosmiddel zoals propyleenglycol of iets dergelijks. 

Toepassingen

Protectol® PE CO wordt gebruikt in combinatie met andere werkzame bestanddelen voor de formulering van conserveermiddelen voor cosmetische producten. 
 

Protectol® BN CO (Bronopol) en oplossingen daarvan zijn geschikt voor gebruik in vele verschillende toepassingsgebieden. Het wordt onder andere gebruikt als 

  • werkzame stof voor de bereiding van conserveringsformuleringen voor cosmetische producten. 
  • Bronopol wordt ook gebruikt in combinatie met isothiazolinonen (IT). Combinaties van IT met bronopol hebben hun doeltreffendheid bewezen in de bestrijding van microbiologische aanvallen waarbij de microbe tolerant is voor IT.

Protectol® DA (dichloorbenzylalcohol) is breed werkzaam tegen microbiële besmetting. Het wordt gebruikt in 

  • lichaamsverzorgingsproducten als schimmelbestrijdend conserveermiddel, 
  • voetcrèmes en lotions als schimmelbestrijdende werkzame stof. 

Irgasan® DP 300 (Triclosan) is breed werkzaam tegen microbiële besmetting. Het wordt gebruikt in 

  • lichaamsverzorgingsproducten als schimmelbestrijdend conserveermiddel, 
  • voetcrèmes en lotions als schimmelbestrijdende werkzame stof.